Torta tenerina
Prvý krát tenerinu upiekol cukrár z mestečka Ferraro pre manželku kráľa Viktora Emanuela III, teda pre talianskú kráľovnú. Pečie sa dodnes a je to v podstate čokoládová nadýchaná torta :)
Čo budeme potrebovať?
- 200 g 70% čokolády
- 100 g masla
- 100 g kryštálového cukru
- 60 g kakaa
- 3 vajcia (žĺtka a bielka oddelene)
- 3 polievkové lyžice mlieka
- štipka soli
POSTUP
- Pred prípravou teneriny si dáme bielka do
chladu.
- Nad parou si rozpustíme čokoládu. Keď čokoláda
ešte nie je úplne rozpustená, prídáme maslo. Necháme to vychladnúť. V mise
si zatiaľ pripravíme 3 ks žĺtkov a cukor, vymixujeme to do penista a
pridáme rozpustenú čokoládu a potom opäť vymixujeme.
Ďalej pridáme mlieko a kakao, hmota musí byť lesklá a tuhá.
- V ďalšej mise si pripravíme s chladu vybraté
bielka, ktoré vymixujeme na tuhý sneh. Sneh potom pomaly zapracujeme do
vymixovaného čokoládového cesta.
- Na tortovú formu pokrytú pečiacim papierom
vylejeme cesto a rovnomerne rozotrieme. Pečieme na 180° približne 40
minút.
- Na záver si pripravíme šľahačku z 33 % smotany
na šľahanie a šľahačkového stužovaču. Potom už len ozdobíme rôznym ovocím.
Komentáre
Zverejnenie komentára