Torta tenerina

Prvý krát tenerinu upiekol cukrár z mestečka Ferraro pre manželku kráľa Viktora Emanuela III, teda pre talianskú kráľovnú. Pečie sa dodnes a je to v podstate čokoládová nadýchaná torta :)













Čo budeme potrebovať? 
  • 200 g 70% čokolády
  • 100 g masla
  • 100 g kryštálového cukru
  • 60 g kakaa
  • 3 vajcia (žĺtka a bielka oddelene)
  • 3 polievkové lyžice mlieka
  • štipka soli
POSTUP


  1. Pred prípravou teneriny si dáme bielka do chladu. 
  2. Nad parou si rozpustíme čokoládu. Keď čokoláda ešte nie je úplne rozpustená, prídáme maslo. Necháme to vychladnúť. V mise si zatiaľ pripravíme 3 ks žĺtkov a cukor, vymixujeme to do penista a pridáme rozpustenú čokoládu a potom opäť  vymixujeme. Ďalej pridáme mlieko a kakao, hmota musí byť lesklá a tuhá.
  3. V ďalšej mise si pripravíme s chladu vybraté bielka, ktoré vymixujeme na tuhý sneh. Sneh potom pomaly zapracujeme do  vymixovaného čokoládového cesta.
  4. Na tortovú formu pokrytú pečiacim papierom vylejeme cesto a rovnomerne rozotrieme. Pečieme na 180° približne 40 minút.
  5. Na záver si pripravíme šľahačku z 33 % smotany na šľahanie a šľahačkového stužovaču. Potom už len ozdobíme rôznym ovocím.












Komentáre

Obľúbené príspevky